Amerikakistan

Utdrag ur BTJ-häfte nr 23, 2016: 

 "Tidsatmosfären och miljöskildringen av småstaden känns genuin, från stanken i fattigkvarteren och nära hamnen, till kyrkoherdens dignande måltider. Även om kvinnorna i familjen nu vill sätta Eldfeldt på diet, en svår prövning för den matglade kyrkoherden. Tragiken kring de råa brotten och hårda livsvillkoren för många vid denna tid, balanseras fint mot humor och spänning."   Pia Lindestrand.

 

Ölandsbladet:

Hobbyn har tydligen blivit ett framgångskoncept. Man har gjort en höjdare bland årets kriminalromaner, avdelning; roande. Man kommer osökt att tänka på andra författarpar som gjort succé med deckare. Paret Limme & Palmqvist är lika kongeniala. I den här romanen är intrigen förlagd till Karlshamn i Blekinge, stadsrättigheterna kom 1664.

Handlingen utspelar sig runt sekelskiftet 1900. Noggrann research ur tidningslägg och arkiv är förutsättningen för trovärdighet in i en tid som nu känns avlägsen men är betydelsefull för förståelsen av hur vårt samhälle ser ut idag. Romanen bär tydlig prägel av lokalkännedom och att den var rolig att skriva. Det märks på omsorgen som lagts på historiska data, även språket har rätt tidsfärg. Doften av förra sekelskiftets småstadsliv är så stark att man tycker sig vara där.

Men för feta präster är de svåraste prövningarna förlagda till matbordet, det krävs en järnvilja för att lägga om livsstil och mycket kärlek från omgivningen. Brott måste ibland med brott döljas för att bovar ska undgå upptäckt, men hitta döda människor är inte särskilt trevligt, råkar de vara mördade är det ännu värre. Mystiken tätnar när konstapel Jönsson och kyrkoherde Eldfeldt försöker hitta mördaren. Det var omöjligt att lägga ifrån sig boken innan fallet var löst.  Ranghild Oxhagen

 

Östgöta Corren

 

Sekelskiftesspänning


Limme & Palmqvist Amerikakistan Massolit

Johanna Limme och Martin Palmqvist är tillbaka med en ny bok i serien om kyrkoherde Eldfeldt i Karlshamn vid förra sekelskiftet. Den här gången hittas en man halshuggen och nedstoppad i en kista och kort därpå återfinns ytterligare ett lik i en kista. En tillfällighet? Knappast, enligt kyrkoherde Eldfeldt och systersonen, tillika poliskonstapeln, lvar Jönsson. En delvis tragisk men också en fin inblick i konstapel Jönssons privatliv hinns med i Amerikakistan som är en värdig uppföljare till författarduon Limme och Palmqvist tidigare Karlshamnsböcker, och som lovar gott inför framtiden när det gäller historiska svenska deckare.

 Maria Neij

Books I love:

http://booksllove.blogspot.se/2017/03/amerikakistan-av-johanna-limme-martin.html

 

 

Dast:

http://www.dast.nu/recension/amerikakistan

 

Deckarlogg:

https://deckarlogg.wordpress.com/2017/03/18/historisk-seriemordare-i-karlshamn/

 

 

 

Ylva kort och gott: 

http://ylvakortochgott.blogspot.se/2016/10/amerikakistan-av-johanna-limme-martin.html?m=1

 

Deckarhuset:

http://www.deckarhuset.se/29484/